In de buurt

Gepubliceerd op 22 januari 2022 om 10:51

Afgelopen dinsdag (18 januari) verscheen er op "In de buurt Deventer" een leuk stuk over mij en Martstijl;

Martin (37) maakt grafische ontwerpen van de Deventer skyline: ‘In nét even een ander perspectief’

Als er iets geschikt is om aan de muur te hangen, dan is het wel de Deventer skyline. In kunstvorm welteverstaan. Martin van Raan (37) is urenlang zoet met het maken van grafische objecten van onze stad. “Het begon met een doodgewone canvas die ik cadeau kreeg.”

Waarschijnlijk heb je er wel eens eentje zien hangen, een houten silhouet van de skyline van Deventer. Martin maakt ze ook, maar toch net even anders. “Ik heb mensen aan de telefoon die de skyline bij anderen niet compleet vonden en bij mij wel.”

Inspiratie opdoen

Zijn onderneming ‘Martstijl’ begon hij bijna een jaar geleden. “Hobbymatig was ik al geregeld bezig met grafische vormgeving, ik leer graag nieuwe dingen. Een canvas met de skyline van Deventer erop inspireerde me om daar iets mee te gaan doen”, zegt Martin. “Ik ben geen man van de theorie en dus besloot ik via Youtube verder het grafische vak in te duiken. Inspiratie deed ik op via Pinterest.”

Van brug tot brug

Ook zijn doelgroep wist Martin aan te spreken via de online kanalen. “Ik vroeg welke iconische bouwwerken nu écht bij onze stad hoorden.” Daar was al snel het eerste werk van Martin: “Een houten skyline met verlichting erin.” Het bleek een schot in de roos. “Mensen belden mij omdat mijn skyline voor hun gevoel compleet was.” En welke Deventer iconen er bij hem dan op staan? “Natuurlijk zijn dat de Lebuinustoren, de watertoren, de Waag en de Wilhelminabrug. Maar ook de spoorbrug, de Adelaarshorst en de Leeuwenbrug staan er bij mijn werken op.”

Lees verder onder de foto.

Martstijl

Alsof hij het met twee jonge kinderen en een baan als allround medewerker bij een drukkerij nog niet druk genoeg had, besloot hij zich vorig jaar in te schrijven bij de KvK. “Er bleek veel vraag naar, zeker tijdens de feestdagen of na het storten van vakantiegeld zie ik een grote piek in de verkoop. Daarom besloot ik het bedrijf Martstijl op te richten. Op zolder werk ik aan de grafische vormgeving, een bedrijf in Rotterdam zorgt voor de houtsnede en thuis zet ik het in elkaar. Op den duur zou ik zelf ook het houtsnijwerk willen doen, alleen kost een laser al gauw een paar duizend euro.”

Provinciehoofdsteden

Bij de houten skyline alleen blijft het trouwens niet. “Inmiddels staan er ook onder andere houten vlinderstrikken, klokken en kussens met de Deventer skyline in mijn webshop.” Ook gaat Martin verder dan zijn eigen stad. “Ik ben al bezig met Zutphen en verder zou ik daar nog alle provinciehoofdsteden aan toevoegen.”

Nadat dit artikel online werd gezet, steeg ineens de bestellingen explosief, waardoor er nu hard gewerkt moet worden om alle bestellingen binnen de beloofde leveringstijd af te kunnen krijgen. Een hele klus omdat hiernaast ook nog eens een nieuwe stad gepland staat om uitgebracht te worden. Welke dit is, daar laat ik jullie nog even over gissen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.